Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2008 21:49 - Mylene Farmer? - какво странно име...
Автор: mylenefarmerfan Категория: Музика   
Прочетен: 9538 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 21.03.2009 08:49


       Милен Готие (Mylene Gauthier), както в действителност се казва, е родена на 12 септември 1961г.
       На обложката на първата й плоча -  "Maman a tort", има няколко странни неща, които по някакъв начин, поне според мен, са показателни за някои страни на бъдещата й кариера. 
       Там тя за пръв път нарича себе си Mylene Farmer. Но откъде идва това име.
       На задната страна е изписано "a Louis II de Baviere, a Frances".
       Името Farmer тя заимства от американската актриса Frances Farmer. С какво е известна тя и кое впечатлява Милен?
       image 
Frances Farmer - 1930г.

Frances Farmer
е родена на 19 септември 1913г.в Сиатъл. Баща й бил добър, но непрактичен мъж, затова пък майка й била доста властна. За първи път името й се разчува покрай едни скандал през 1931г - печели награда от 100 долара на училищен конкурс с есето си "Бог умира", което предизвиква бурни дебати. 
В колежа, Френсис се увлича по театъра и мечтае да стане звезда, но за това са й нужни пари. Печели нова награда от конкурс- пътуване но Москва, което пък вбесява майка й(да си припомним антикомунистическите движения в САЩ). Френсис заминава за Москва, а когато се връща, остава в Ню Йорк и започва да гради шеметна кариера. Има небивал успех на Бродуей, снима се във филми и е наречена новата Грета Гарбо. 
image
       Постепенно си печели славата на човек, с който трудно се работи, а и нарича  хората в Холивуд тиквеници. Междувременно се влюбва до уши  в Clifford Odets. Бурната им връзка обаче завършва рязко с писмо от Клифърд, в което той обяснява, че жена му се връща от Европа и е по-добре да не се виждат никога повече. Френсис започва да пие и да злоупотребява с амфетамини... В следващите години животът й тръгва надолу...Стандартната версия за живота й е следната - идеалистически настроената млада актриса предизвиква изблик на лицемерие в света й и става жертва на злобната си майка(която в съда я нарича проститутка), отмъстителния Холивуд и високомерни психиатри. Заедно те я пращат в държавна психиатрична клиника за седем и половина години, където е подложена на продължителна електрошокова терапия и други варварски лечения. Доведена до безпомощно състояние с диагноза "шизофрения с параноидални наклонности", "раздвоение на личността" - тя е изнасилвана от санитари, други пациенти, войници от близката казарма и накрая подложена на лоботомия(което е отричано от роднините й). Непокорният й дух накрая бил пречупен и тя напуснала учреждението  като сянка на някогашния ярък аритист, който била. Дали абсолютно всичко по-горе е истина не може да се докаже, но две неща са ясни - Поведението, което я пратило в психиатрия, едва ли ще направи впечатление на някого днес и след смъртта си тя става известна не с ролите си в киното, а с ролята в живота си. Посветени са й няколко филма - най-известният от които - "Френсис" от 1982г с Джесика Ланг, множество книги и статии, Дори Кърт Кобейн посвещава песен на Лошото момиче от Западен Сиатъл.
       А кой е Louis II de Baviere?
       Луи, или Людвиг,(1845-1886) крал на Бавария - наричан още "лудия крал", но и "любимия крал". Родителите му били доста дистанцирани от него, както и той от тях. Доста млад става крал, но не се интересува от светския живот, започва да строи с лични средства приказни замъци.
image
Neuschwanstein castle

       Обича да скита из горите, общува свободно с поданиците си, които го обичат. Става най-значимият покровител на Вагнер. Стреми се, макар и да не успява, да поддържа мир. Едновременно с това след провален политически годеж  остава несемеен до края на живота си. Води таен личен дневник, в който жестоко се обвинява за хомосексуалната си ориентация. Накрая властните му роднини го обвиняват в невъзможност да изпълнява задълженията си, организират комисия от психиатри, която го обявява за луд. Неговата братовчедка - австрийската императрица Елизабет пише -"Кралят не беше луд, той просто беше ексцентричен и живееше в света на мечтите. Те, ако го приемаха по-меко, вероятно щяха да предотвратят ужасния му край". Кралят е арестуван, а няколко часа по-късно умира. Тръгва на разходка с лекаря си и не се връща от нея. Тялото му е намерено в езерото Starnberg. Официалната версия на двора е, че се е самоубил, но по-вероятно е да е бил убит.

       След това дъъъълго писание да се върнем към Милен Фармер :)
       Показателни са тези личности, на които тя посвещава първата си песен, за творчеството й. В редица от песните й се прокрадват идеите за отчуждението на света от човека, за невъзможността да се впишеш в очакванията на света, за лудостта. Неслучайно тя е далеч от комерсиализма на шоубизнеса, почти не дава интервюта, а за живота й, както и за творческите й планове не се знае почти нищо официално.






Гласувай:
0



1. bovari - Дали животът на някой човек, може да се повтари...
04.06.2008 22:34
" В редица от песните й се прокрадват идеите за отчуждението на света от човека, за невъзможността да се впишеш в очакванията на света, за лудостта." -аз го разбирам малко по-различно - "...невъзможността да се впишеш в близкия за тебе свят, в твоя свят..." Защото светът е голям, толкова колкото ти самият го определяш, твоят свят е определн от теб.
Поздрави за текста!:)
цитирай
2. mylenefarmerfan - Благодаря,bovari,
05.06.2008 08:46
Аз неслучайно обърнах нещата - не човек е отчужден от света, а светът е отчужден от човека. Имам предвид, че светът(традиционното) не приема различното. Милен Фармер повдига завесата на душата на един точно такъв човек, който въплъщава в себе си цяла вселена(според мен всеки човек е такъв, но много не го осъзнават), но е различен от общоприетото. Но човек е все пак същество, което не си е самодостатъчно, и оттук идва самотата на неразбрания, но чувстващ и живеещ в своя свят човек...
цитирай
3. bovari - Продължавай да ни подаряваш още
05.06.2008 17:44
...от нейния свят, защото ни е близък.:) А така и тъгата става по-поносима...
цитирай
4. tera - И двете истории ги знаех,
06.06.2008 12:41
но пак ги прочетох с интерес.
Keep going ... :)
цитирай
5. mylenefarmerfan - :)
06.06.2008 14:16
"Колкото повече, толкова повече"
Аз пък покрай Милен Фармер научих за Луи Баварски.
цитирай
6. анонимен - И аз съм родена на 12-ти Септември...
15.01.2010 10:31
И аз съм родена на 12-ти Септември, но по-късно (в години имам предвид). Вие кога сте родени?(за дата говоря)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mylenefarmerfan
Категория: Музика
Прочетен: 40595
Постинги: 5
Коментари: 29
Гласове: 160
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031